Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένας βομβαρδισμός διαφημίσεων και προώθησης του αποκαλούμενου ‘αυτόματου τεστ μαστού’ για το οποίο καλούνται οι ειδικοί του μαστού συχνά να τοποθετηθούν στις ερωτήσεις των ασθενών.
Ανατρέχοντας λοιπόν στις επιστημονικές μελέτες που αφορούν την συγκεκριμένη μέθοδο πρόληψης παρατηρούμε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με αυτό το νέο σύστημα, εκτός σπάνιες αναφορές χρηματοδοτούμενες από τον κατασκευαστή. Δεν είναι τυχαίο πως το PUBMED η εγκυρότερη και πιο ενημερωμένη παγκοσμίως ιατρική βιβλιοθήκη (US National library of Medicine), η συγκεκριμένη μέθοδος αναφέρετε σε ένα μόνο άρθρο το οποίο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό λόγο της έλλειψης επιστημονικών δεδομένων. Χρειάζονται αρκετά χρόνια μελετών που θα εξετάσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του νέου τεστ, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της βιβλιογραφίας της κυτταρολογίας του υγρού του μαστού , και να τεκμηριωθεί η συσχέτιση της με τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
Η επιφυλακτικότητα με την οποία θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε βασίζεται στα εξής σημεία:
Αρχικά δεν απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες γιατί απλά τουλάχιστον οι μισές δεν βγάζουν υγρό από τον μαστό και από αυτές που βγάζουν σε ελάχιστες θα είναι κύτταρα από βαθιά μέσα στο στήθος που θα βγουν στην επιφάνεια της θηλής. Είναι σαν να θέλουμε να αξιολογήσουμε κύτταρα βαθιά μέσα στην μήτρα πιέζοντας το αΐδιο. Έτσι παρατηρείται μεγάλο ποσοστό ψευδοαρνητικών αποτελεσμάτων πάνω από 60% που εφησυχάζουν την γυναίκα πως δεν έχει καρκίνο, με τον κίνδυνο η γυναίκα να παραλείψει την σημαντικότερη μέθοδος προληπτικής ιατρικής του μαστού έως σήμερα την μαστογραφία.
Στην περίπτωση λοιπόν που δείχνει άτυπα κύτταρα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να μας πληροφορήσει από που προέρχονται αυτά λόγο της ανατομίας του μαστού με τις διάφορες διακλαδώσεις των πόρων. Άτυπα κύτταρα όμως είναι και καρκινικά;
Όχι, πάντα. Μπορεί να είναι μια χρόνια φλεγμονή ή μια άτυπη υπερπλασία και έτσι η διάγνωση να είναι ξευδοθετική.
Επιπλέον το 20% του καρκίνου του μαστού δεν συναντάται στους πόρους αλλά στους λοβούς οπότε τα καρκινικά κύτταρα δεν διοχετεύονται στους πόρους και δεν μπορούν να ανιχνευτούν.
Αντιθέτως η κυτταρολογική εξέταση των πόρων με την έκλυση- βούρτσισμα (Duct lavage-Duct brushing), υπό την άμεση επισκόπηση και εικόνα των πόρων με γαλακτοσκόπηση έχει μια αξιοπιστία πάνω από 70% βάση διαφόρων βιβλιογραφιών – μελετών δημοσιευμένων στο PUB MED.
Συμβουλή λοιπόν προς όλες τις γυναίκες που θέλουν μια έγκυρη μαστολογική διάγνωση για τον προληπτικό τους έλεγχο, είναι να εμπιστευτούν το επιστημονικά χίλιο- αποδεδειγμένο επί σειρά ετών και μελετών τρίπτυχο ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΥΠΕΡΥΧΟΣ –ΨΥΛΑΦΙΣΗ γιατί με την υγεία των γυναικών κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται. Όλες οι υπόλοιπες μέθοδοι είναι συμπληρωματικές και καλοδεχούμενες, αλλά η επί σειρά ετών μελέτες τους θα μας δείξουν τα πραγματικά τους αποτελέσματα.